A környezeti változások sokkal több rossz élményt okoznak az arcbőrnek és a hajnak, mint gondolnánk. Épp ezért nem árt a rendszeres kozmetikus- és fodrászlátogatások közé beiktatni néhány otthoni varázslatot.

Az uborka-trükköt nyilván mindenki ismeri (aki nem, az azonnal tegyen a fáradt szemeire egy-egy karika uborkát), de mi a helyzet a többi konyhai alapanyaggal, ami a hűtő mélyén és a polcokon lapul?Szépség a hűtőből A narancsléből és majonézből készített pakolásnak bőröregedés-gátló hatása van, a friss paradicsomból zúzott pép remekül összehúzza a tág pórusokat. A tejföl-élesztő keverék hidratál, a tojássárgája feszesít. Utóbbit száradás után nem lemosni, hanem ledörzsölni célszerű, így ajándék masszázshoz juttathatjuk arcbőrünket.

A méz és az olívaolaj arcra és hajra is használható. A méz túróval keverve, vagy akár önmagában is simító és puhító hatású, zsíros bőrre ajánlott, az olívaolajat (néhány cseppet) pedig a száraz bőrűek keverjék bármelyik pakoláshoz.

Ami pedig a hajat illeti: 3 – 4 evőkanál mézet keverjünk el fél liter vízben, ezt oszlassuk el a hajon, és húsz perc után mossuk le. Kiváló a száraz, töredezett haj ápolására. Vigyázat, ez a keverék enyhén világosítja a hajat!

Az olívaolajat pedig (hajhossztól függő mennyiséget) egyszerűen fölmelegítve masszírozzuk a hajba, különös tekintettel a végekre, tegyünk rá műanyag sapkát, csavarjuk be törölközővel, majd 20 – 30 perc múlva alaposan mossuk le. Zsíros haj esetében az ecet a megoldás, a következőképpen: egy liter vízben keverjünk egy 2 – 3 evőkanál ecetet, és a hajmosás végén öblítsük át vele a hajat.Szépség a hűtőből Ha az ecetet egy kevés citromlével helyettesítjük, akkor a keveréket be kell dörzsölni a fejbőrbe, és 10 perc után lemosni. Ez ugyan hosszabb időt igényel, de a citromtól, mivel C-vitamint tartalmaz, erősebb és fényesebb lesz a haj.

Tanácsok:

- Az arcpakolásokat általában 20 percig kell a bőrön hagyni, hogy a hatóanyagok felszívódjanak. Ezalatt nem érdemes semmibe belefogni, jobb a pihenés, relaxálás!

- Használat előtt minden keveréket ki kell próbálni a könyökhajlatban: ha nincs allergiás reakció, indulhat a szépítkezés!